Skip to content Skip to footer

Ce sunt și ce nu sunt legionarii – o viziune contemporană romanțată

Ce sunt și ce nu sunt legionarii

Cartea De la inimă pe cer este atipică din mai multe puncte de vedere, fiindcă este punerea la un loc a memoriilor unui veteran de război și deținut politic cu însemnările sale despre starea națiunii române, precum și cu rezultatul preluării prin viu grai a poveștilor de viață spuse de „moș“ Ilarion către unul dintre nepoții săi, nimeni altul decât Călin Kasper, cel care s-a angajat la acest proiect mai mult decât literar.
Unitatea cărții este dată de unitatea viziunii morale asupra lumii, viziune pe care cei doi coautori peste timp o împărtășesc. Ea este creștină și naționalistă, în sensurile avute de cuvintele acestea când România era Mare, ceea ce duce, aprope inevitabil, la o împărtășire a legionarismului ca ideologie politică și culturală, în datele sale primare, emoționale și vizionare. Am preferat să nu alterăm cu nimic raportul emoțional cu legionarismul, exprimat direct de ambii autori: unul care a avut experiența, celălalt care are nostalgia unei mișcări în stare să asemene România „cu soarele sfânt de pe cer“. Atenție, însă! Cartea nu este o apologie a extremismului, nici prin ce povestește, nici prin ce comentează, nici prin ce sugerează. Figura părintelui Arsenie Boca, duhovnic al personajului din memorii – primul autor – și foarte elocventele exemple de căutare a soluției non-violente – reiterate de al doilea autor -, sunt în stare să îndepărteze și mai mult legionarismul românesc de mișcările cu adevărat fasciste și criminale. (De altfel, Legiunea a fost singura mișcare politică naționalistă din țările foste aliate cu Germania lui Hitler care nu a fost condamnată de către învingătorii din al doilea război mondial, ca fiind criminală.)
Așa cum am încercat să nu intervenim cu nimic în fluxul memoriilor de front și de temniță ale lui moș Ilarion, tot astfel nu am lăsat o autocenzură politică sau snobismul cultural să intervină asupra notațiilor despre personaje istorice, făcute de unul sau celălalt dintre autori.
Aveți în fața dumneavoastră, deci, viața și modelul de viață ale unor români cu credința lor puternică în Cruce și Țară. Este un document, inclusiv în momentele de mare subiectivitate, iar informația emoțională face parte din document.
Cătălin Badea-Gheracostea