Ce scriu...
C
ătălin Badea Gheracostea a publicat după 1990 sute de articole despre sf-ul românesc în publicații tipărite și electronice din țară și de peste hotare, o parte dintre acestea fiind editate în volumele Alternative critice (ediția a II-a, Millenium Books/Ștef, Satu-Mare/Iași, 2010), Aducerea la zi (Millenium Books/Brumar, Satu-Mare/Timișoara, 2012), SFada cu literatura (Bookmasters/Brumar, București/Timișoara, 2015). O altă lucrare dedicată fantasticii românești este Short (Hi)Story of Romanian Speculative Fiction (MediaTech, Iași, 2012/Texarom, SUA, 2013). Primul român cu o bursă de studii la biblioteca Asociației Britanice de sf&f, din cadrul Sidney Jones Library din Liverpool (2012-2013).
Este primul român cu un articol publicat în SFRA Magazine (Science Fiction Research Association Magazine), în 2014. A înființat și coordonat colecția Bendis la editura Tracus Arte, publicând cu obstinație autori români. A coordonat la aceeași editură colecția Mihail Grămescu. Opere Complete, cu care Tracus Arte a luat premiul Eurocon la Dortmund, în 2017, pentru cea mai bună editură de gen europeană. A susținut rubrica SFada cu literatura, în revista „Observator Cultural“ peste un deceniu. Continuă, împreună cu Cristina Ghidoveanu, rubrica Exploratorii Lumii de Mâine, la Radio România Cultural. Mai are ca interese de studiu istoria militară și istoria recentă a României, pentru aceasta din urmă este co-autor al volumului 15 Noiembrie 1987. Ziua Demnității (Brașov, KronArt, 2007).
Pe scurt:
Cătălin Badea (n. 1968, Brașov), cu pseudonimul Cătălin Badea-Gheracostea, doctor în filologie cu teza Fantastica românească după al doilea război mondial (2013, prima din țară dedicată exclusiv sf&f-ului românesc), după licența Morfologia și tipologia literaturii sf românești după 1980 (2001), ambele la Universitatea Transilvania din Brașov. Membru al majorității asociațiilor fandomului românesc.
Formular de contact