Skip to content Skip to footer

Autor, Traducător

Mainstream
100%
Science Fiction
100%
Critică și exegeză
100%
Teatru
100%
Poezie
100%

Mircea Opriţă este unul dintre oamenii providenţiali ai ficţiunii speculative româneşti, mai ales ca susţinător al genului science fiction, numit, după o opţiune personală, anticipaţie. Sunt pe deplin înredinţat că Mircea Opriţă este unul dintre cei mai importanţi scriitori de literatură science fiction din România, dar şi unul aflat printre cei mai de seamă, la modul general, fără particula SF.

Desfăşoară o activitate laborioasă şi intensă ca prozator, publicând volume noi şi reeditându-şi cu tenacitate scrierile mai vechi.

Este activ cu volume de critică literară, îmbinând strălucit domeniul istoriei literare cu critica de întâmpinare şi cu construcţia teoretică amplă. În acelaşi timp, desfăşoară proiecte deosebite ca antologator şi promotor cultural, într-o manieră în care puţini pot ţine pasul. Este un profesionist de cursă lungă, un spirit deschis şi mobilizator, un prieten şi un comentator atent, un caracter solid, aproape neverosimil. Se adaugă o modestie funciară, o ţinută demnă, reperabile în faptul că scriitorul nu ţine să fie neapărat în faţă, în trombe de confeti şi papelitos, în spectacole facile. (Lucian-Vasile Szabo)

Pe scurt:

Scriitor, editor, eseist, critic și istoric al literaturii science-fiction, traducător, Mircea Opriță reprezintă un continuator al curentului fantastic în literatura română contemporană.

Redactor la editura Dacia din Cluj, președinte al Asociației Scriitorilor din Cluj, director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, președinte al Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction, lector colaborator, cu un curs de utopie, la Facultatea de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, membru în Consiliul Uniunii Scriitorilor și în Comitetul Director, Mircea Opriţă are în continuare o importantă contribuţie la promovarea literaturii române, atât în ţară cât şi în străinătate.

Formular de contact